BIP
pl-PLen-GB
God�o pa�stwowe
Rekrutacja

Dietetyka

KOLEGIUM Kolegium Medyczno-Przyrodniczo-Techniczne
POZIOM KSZTAŁCENIA (STUDIÓW) studia pierwszego stopnia (licencjackie)
TRYB STUDIÓW stacjonarny i niestacjonarny
CZAS TRWANIA 3 lata (6 semestrów)
PROFIL KSZTAŁCENIA profil praktyczny
DZIEDZINY, W KTÓRYCH OSADZONO EFEKTY UCZENIA SIĘ dziedzina nauk medycznych i nauk o zdrowiu
dziedzina nauk rolniczych
DYSCYPLINY NAUKOWE, DO KTÓRYCH ODNOSZĄ SIĘ ZAKŁADANE EFEKTY UCZENIA SIĘ nauki o zdrowiu 60% (dyscyplina wiodąca),
nauki medyczne 27%,
technologia żywności i żywienia 13%
TYTUŁ ZAWODOWY UZYSKIWANY PRZEZ ABSOLWENTA licencjat

OGÓLNA CHARAKTERYSTYKA KIERUNKU

Przygotowanie absolwenta do podjęcia pracy w instytucjach zajmujących się żywieniem człowieka dorosłego oraz dzieci, osób zdrowych i chorych. W ciągu studiów absolwent zdobywa kwalifikacje niezbędne do nadzorowania przebiegu procesu prawidłowego żywienia w instytucjach ochrony zdrowia, instytucjach opiekuńczych i wychowawczych (szpitale, obiekty sanatoryjne, domy opieki społecznej, szkoły, przedszkola i żłobki) oraz w innych zakładach żywienia zbiorowego (restauracje, jadłodajnie, stołówki pracownicze, punkty małej gastronomii). Zdobyte kwalifikacje pozwolą absolwentowi ponadto na podjęcie pracy w instytucjach związanych z kontrolą prawidłowego żywienia (np. Państwowa Inspekcja Sanitarna), a także umożliwią współpracę z lekarzem w poradniach dietetycznych lub prowadzenia własnego poradnictwa żywieniowego. Dzięki zdobytej w trakcie studiów wiedzy, umiejętnościom oraz kompetencjom społecznym absolwent będzie przygotowany do samodzielnej pracy, ale również do samodzielnego podnoszenia swych kwalifikacji, do krytycznego korzystania z zasobów wiedzy dostępnej z różnych źródeł formalnych (biblioteki naukowe, szkolenia zawodowe, warsztaty naukowe, kursy), jak i nieformalnych (Internet). Celem kształcenia jest ponadto przygotowanie absolwenta do podjęcia studiów drugiego stopnia.

MODUŁY DO WYBORU

  1. DIETETYKA W REKREACJI, ODNOWIE BIOLOGICZNEJ I SPORCIE

    Absolwenci znają zasady żywienia sportowców i osób o zwiększonej aktywności fizycznej. Wiedzą w jaki sposób wpływa wysiłek fizyczny oraz zabiegi odnowy biologicznej na wybrane układy (w tym krążenia, oddechowy, mięśniowy, nerwowy i pokarmowy). Potrafią podać zalecenia dietetyczne, stosowne do prowadzonego wysiłku fizycznego. Posiadają wiedzę i umiejętności dotyczące zasad treningu zdrowotnego i jego stosowania. Potrafią udzielać porad dietetycznych oraz przygotowywać jadłospisy dla różnych grup sportowców, w zależności od rodzaju uprawianej dyscypliny i cyklu treningowego. Znają także klasyfikację urazów w sporcie oraz potrafią ułożyć jadłospis dla rekonwalescentów po urazach sportowych.

  2. DIETETYKA Z PROMOCJĄ ZDROWIA

    Absolwenci wybierający ten moduł zajęć potrafią ocenić wzajemny wpływ farmakoterapii i żywienia na organizm człowieka, a także określić rolę składników pokarmowych i używek. Potrafią zastosować normy zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze, w zależności od podejmowanej aktywności zawodowej.
    Absolwent jest ponadto przygotowany do opartego na podstawach naukowych, planowania i nadzorowania żywienia indywidualnego i zbiorowego grup ludności. Potrafi stosować diety z wykorzystaniem produktów naturalnych oraz produktów leczniczych, specjalnego żywieniowego przeznaczenia w leczeniu chorób przebiegających z niedożywieniem, powstających na tle wadliwego żywienia i innych chorób. Absolwent zdobywa również podstawową wiedzę z fizjologii wysiłku fizycznego, różnicuje diety ze względu na indywidualne różnice wynikające z typu budowy ciała oraz predyspozycji fizjologicznych. Jest przygotowany do działań z zakresu promocji zdrowia, uzupełniających prawidłowe żywienie. Potrafi prowadzić edukację żywieniową adresowaną do osób w różnym wieku. Posiada umiejętność wdrażania zasad zdrowego stylu życia, opracowania i prowadzenia diety dla osób o różnej aktywności fizycznej.

  3. TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I TECHNIKA ŻYWIENIA

    Absolwenci wybierający moduł zajęć technologia żywności i technika żywienia potrafią nadzorować i kontrolować prawidłowość przebiegu procesów technologicznych na wszystkich etapach produkcji potraw i produktów żywnościowych z uwzględnieniem systemu analizy zagrożeń krytycznych punktów kontrolnych (HACCP). Są przygotowani do kontrolowania jakości surowców i produktów żywnościowych oraz warunków ich przechowywania. Dysponują wiedzą na temat podstawowych operacji i procesów jednostkowych stosowanych w produkcji żywności, a ponadto znają metody i aparaturę do badania podstawowych właściwości fizycznych, chemicznych i fizykochemicznych żywności. Potrafią identyfikować zagrożenia jakości i bezpieczeństwa w łańcuchu żywnościowym i żywieniu człowieka. Absolwenci są przygotowani również do wdrażania systemów zapewniania jakości, bezpieczeństwa pracy oraz współzarządzania produkcją.

  4. ZIOŁA I ŻYWNOŚĆ FUNKCJONALNA W PROFILAKTYCE I TERAPII

    Absolwent wybierający ten moduł zajęć potrafi rozpoznawać zioła dziko rosnące i uprawne, preparować je i przechowywać we właściwych warunkach. Posiada wiedzę o poza dietetycznym zastosowaniu ziół oraz pochodzeniu, pozyskaniu, produkcji i zastosowaniu żywności funkcjonalnej. Potrafi przygotować jadłospis dla człowieka zdrowego i chorego, doradzić dietę i terapię oraz przygotować potrawy w oparciu o odżywcze właściwości ziół i żywność funkcjonalną. Posiada wiedzę o znaczeniu ziół w przyrodzie, ochronie zdrowia i gospodarce człowieka. Ponadto potrafi zastosować zioła w rozmaitych typach działalności człowieka oraz zaprojektować i przeprowadzić zajęcia z hortiterapii i naturoterapii.

  5. Warunkiem uruchomienia modułów specjalnościowych jest zainteresowanie jej uruchomieniem wyrażone przez odpowiednią liczbę osób adekwatną do liczby osób przyjętych na dany kierunek studiów.
PAŃSTWOWA UCZELNIA
IM. STEFANA BATOREGO

ul. Batorego 64C
96-100 Skierniewice

tel. 46 834 40 00
fax. 46 834 40 07

NIP: 836-177-07-23
NUMER KONTA:
PKO BP 30 1020 4580 0000 1102 0067 5595