- Adresaci studiów
Celem studiów jest przygotowanie nauczycieli do nauczania przedmiotów w zakresie żywienia człowieka i gastronomii w szkołach ponadpodstawowych podległych MRiRW oraz samorządowych.
Studia są skierowane do absolwentów szkół wyższych (magistrów, inżynierów, licencjatów) oraz do pracowników przedsiębiorstw gastronomicznych, turystycznych, hotelarskich, nauczycieli prowadzących zajęcia z dietetyki i żywienia człowieka, a także do pracowników zakładów opieki zdrowotnej, jednostek organizacyjnych pomocy społecznej oraz wszystkich zainteresowanych podniesieniem kwalifikacji z dietetyki, żywienia człowieka i nowoczesnej gastronomii.
Program obejmuje następujące moduły:
- Żywienie człowieka
- Dietetyka
- Gastronomia
- Technologie żywności
- Surowce rolnicze i ogrodnicze
- Marketing i obsługa konsumenta
- Metodyka nauczania przedmiotów zawodowych
- Praktyka zawodowa
Studia te umożliwiają również nauczycielom nabycie uprawnień do prowadzenia zajęć lekcyjnych z zakresu Dietetyki, Żywienia człowieka i Nowoczesnej gastronomii – metod produkcji, wyposażania technicznego i projektowania oraz Nowoczesnych Metod Technologii Żywności.
- Charakterystyka programu studiów
Studia obejmują 350 godzin wykładów, seminariów i ćwiczeń – zgodnie z obowiązującymi przepisami, w programie studiów uwzględniono 60 godzin praktyk.
Wiedza przekazywana będzie na wykładach, ćwiczeniach oraz w czasie zajęć terenowych przez doświadczonych nauczycieli akademickich i pracowników jednostek branżowych.
Studia kończą się egzaminem oraz wydaniem świadectwa ukończenia studiów podyplomowych na poziomie VI.
- Czas trwania studiów
Program studiów obejmuje 3 semestry, realizowany podczas dwudniowych zjazdów co najmniej raz w miesiącu (sobota/niedziela)
Termin rozpoczęcia I edycji, planowany jest na semestr zimowy roku 2018/2019, uwarunkowany jest liczbą zgłoszonych kandydatów
- Zasady rekrutacji
Kandydat na studia podyplomowe musi legitymować się wykształceniem wyższym - licencjackim, inżynierskim, magisterskim. Przyjęcie na studia następuje na podstawie złożonych przez kandydata dokumentów. Postępowanie kwalifikacyjne kandydatów na studia podyplomowe prowadzone jest zgodnie Regulaminem Studiów Podyplomowych w PWSZ w Skierniewicach.
Wymagane dokumenty rekrutacyjne to:
- karta zgłoszenia uczestnictwa (do pobrania)
- kserokopię dyplomu ukończenia studiów wyższych
- Koszt uczestnictwa
1800 zł za semestr, płatne przelewem na konto PWSZ w Skierniewicach
Dane do przelewu:
Państwowa Wyższa szkoła Zawodowa w Skierniewicach
ul. Batorego 64C
96-100 Skierniewice
tytułem - za studia podyplomowe z DIETETYKI
PKO BP 08 1020 3352 0000 1802 0166 3681
- Dane do kontaktu
Wszelkich informacji na temat studiów udzielają:
mgr inż. Grażyna Bulińska gbulinska@pwsz.skierniewice.pl tel. 696 410 191
mgr Maria Majszyk mmajszyk@pwsz.skierniewice.pl tel. 691 110 125
- Organizatorzy
Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa
Wydział Nauk Przyrodniczych i Technicznych w Skierniewicach przy współpracy z KCER i CDR w Brwinowie.
ul. Batorego 64C, 96-100 Skierniewice
prof. zw. dr hab. Andrzej Radecki – Dyrektor Instytutu Nauk Przyrodniczych; Kierownik Studiów
Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie
ul. Pszczelińska 99 pokój nr 17, 05-840 Brwinów
tel. 22 729 66 34 lub 22 125 62 00 wew. 175