BIP
pl-PLen-GB
God�o pa�stwowe
Rekrutacja

Dietetyka

KOLEGIUM Kolegium Medyczno-Przyrodniczo-Techniczne
POZIOM KSZTAŁCENIA (STUDIÓW) studia pierwszego stopnia (licencjackie)
TRYB STUDIÓW stacjonarny i niestacjonarny
CZAS TRWANIA 3 lata (6 semestrów)
PROFIL KSZTAŁCENIA profil praktyczny
DZIEDZINY, W KTÓRYCH OSADZONO EFEKTY UCZENIA SIĘ dziedzina nauk medycznych i nauk o zdrowiu
dziedzina nauk rolniczych
DYSCYPLINY NAUKOWE, DO KTÓRYCH ODNOSZĄ SIĘ ZAKŁADANE EFEKTY UCZENIA SIĘ nauki o zdrowiu 60% (dyscyplina wiodąca),
nauki medyczne 27%,
technologia żywności i żywienia 13%
TYTUŁ ZAWODOWY UZYSKIWANY PRZEZ ABSOLWENTA licencjat

OGÓLNA CHARAKTERYSTYKA KIERUNKU

Przygotowanie absolwenta do podjęcia pracy w instytucjach zajmujących się żywieniem człowieka dorosłego oraz dzieci, osób zdrowych i chorych. W ciągu studiów absolwent zdobywa kwalifikacje niezbędne do nadzorowania przebiegu procesu prawidłowego żywienia w instytucjach ochrony zdrowia, instytucjach opiekuńczych i wychowawczych (szpitale, obiekty sanatoryjne, domy opieki społecznej, szkoły, przedszkola i żłobki) oraz w innych zakładach żywienia zbiorowego (restauracje, jadłodajnie, stołówki pracownicze, punkty małej gastronomii). Zdobyte kwalifikacje pozwolą absolwentowi ponadto na podjęcie pracy w instytucjach związanych z kontrolą prawidłowego żywienia (np. Państwowa Inspekcja Sanitarna), a także umożliwią współpracę z lekarzem w poradniach dietetycznych lub prowadzenia własnego poradnictwa żywieniowego. Dzięki zdobytej w trakcie studiów wiedzy, umiejętnościom oraz kompetencjom społecznym absolwent będzie przygotowany do samodzielnej pracy, ale również do samodzielnego podnoszenia swych kwalifikacji, do krytycznego korzystania z zasobów wiedzy dostępnej z różnych źródeł formalnych (biblioteki naukowe, szkolenia zawodowe, warsztaty naukowe, kursy), jak i nieformalnych (Internet). Celem kształcenia jest ponadto przygotowanie absolwenta do podjęcia studiów drugiego stopnia.

MODUŁY DO WYBORU

  1. DIETETYKA W REKREACJI, ODNOWIE BIOLOGICZNEJ I SPORCIE

    Absolwenci znają zasady żywienia sportowców i osób o zwiększonej aktywności fizycznej. Wiedzą w jaki sposób wpływa wysiłek fizyczny oraz zabiegi odnowy biologicznej na wybrane układy (w tym krążenia, oddechowy, mięśniowy, nerwowy i pokarmowy). Potrafią podać zalecenia dietetyczne, stosowne do prowadzonego wysiłku fizycznego. Posiadają wiedzę i umiejętności dotyczące zasad treningu zdrowotnego i jego stosowania. Potrafią udzielać porad dietetycznych oraz przygotowywać jadłospisy dla różnych grup sportowców, w zależności od rodzaju uprawianej dyscypliny i cyklu treningowego. Znają także klasyfikację urazów w sporcie oraz potrafią ułożyć jadłospis dla rekonwalescentów po urazach sportowych.

  2. DIETETYKA Z PROMOCJĄ ZDROWIA

    Absolwenci wybierający ten moduł zajęć potrafią ocenić wzajemny wpływ farmakoterapii i żywienia na organizm człowieka, a także określić rolę składników pokarmowych i używek. Potrafią zastosować normy zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze, w zależności od podejmowanej aktywności zawodowej.
    Absolwent jest ponadto przygotowany do opartego na podstawach naukowych, planowania i nadzorowania żywienia indywidualnego i zbiorowego grup ludności. Potrafi stosować diety z wykorzystaniem produktów naturalnych oraz produktów leczniczych, specjalnego żywieniowego przeznaczenia w leczeniu chorób przebiegających z niedożywieniem, powstających na tle wadliwego żywienia i innych chorób. Absolwent zdobywa również podstawową wiedzę z fizjologii wysiłku fizycznego, różnicuje diety ze względu na indywidualne różnice wynikające z typu budowy ciała oraz predyspozycji fizjologicznych. Jest przygotowany do działań z zakresu promocji zdrowia, uzupełniających prawidłowe żywienie. Potrafi prowadzić edukację żywieniową adresowaną do osób w różnym wieku. Posiada umiejętność wdrażania zasad zdrowego stylu życia, opracowania i prowadzenia diety dla osób o różnej aktywności fizycznej.

  3. TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I TECHNIKA ŻYWIENIA

    Absolwenci wybierający moduł zajęć technologia żywności i technika żywienia potrafią nadzorować i kontrolować prawidłowość przebiegu procesów technologicznych na wszystkich etapach produkcji potraw i produktów żywnościowych z uwzględnieniem systemu analizy zagrożeń krytycznych punktów kontrolnych (HACCP). Są przygotowani do kontrolowania jakości surowców i produktów żywnościowych oraz warunków ich przechowywania. Dysponują wiedzą na temat podstawowych operacji i procesów jednostkowych stosowanych w produkcji żywności, a ponadto znają metody i aparaturę do badania podstawowych właściwości fizycznych, chemicznych i fizykochemicznych żywności. Potrafią identyfikować zagrożenia jakości i bezpieczeństwa w łańcuchu żywnościowym i żywieniu człowieka. Absolwenci są przygotowani również do wdrażania systemów zapewniania jakości, bezpieczeństwa pracy oraz współzarządzania produkcją.

  4. ZIOŁA I ŻYWNOŚĆ FUNKCJONALNA W PROFILAKTYCE I TERAPII

    Absolwent wybierający ten moduł zajęć potrafi rozpoznawać zioła dziko rosnące i uprawne, preparować je i przechowywać we właściwych warunkach. Posiada wiedzę o poza dietetycznym zastosowaniu ziół oraz pochodzeniu, pozyskaniu, produkcji i zastosowaniu żywności funkcjonalnej. Potrafi przygotować jadłospis dla człowieka zdrowego i chorego, doradzić dietę i terapię oraz przygotować potrawy w oparciu o odżywcze właściwości ziół i żywność funkcjonalną. Posiada wiedzę o znaczeniu ziół w przyrodzie, ochronie zdrowia i gospodarce człowieka. Ponadto potrafi zastosować zioła w rozmaitych typach działalności człowieka oraz zaprojektować i przeprowadzić zajęcia z hortiterapii i naturoterapii.

  5. Warunkiem uruchomienia modułów specjalnościowych jest zainteresowanie jej uruchomieniem wyrażone przez odpowiednią liczbę osób adekwatną do liczby osób przyjętych na dany kierunek studiów.
STATE COLLEGE OF APPLIED SCIENCES
IN SKIERNIEWICE

ADDRRESS: ul. Batorego 64C, 96-100 Skierniewice
PHONE NUMBER: +48 46 834 40 00
FAX: +48 46 834 40 07

BANK ACCOUNT NUMBER:
PKO BP 30 1020 4580 0000 1102 0067 5595